Eerbeek

Deze site is nog in bewerking. Sorry voor het ongemak. De komende tijd regelmatig aangevullingen.

voormalige woning Jan en Anne Mankes-Zernike in Eerbeek

EERBEEK

 

Op 28 augustus 1916 betrekken Anne en Jan Mankes de woning aan de dr. Gunningstraat 13 in Eerbeek: een vrijstaand huis met erkers en een tuin.

 

In haar memoires schrijft Anne over Eerbeek:

"Ons huis stond naast de pastorie, aan de andere rand van het dorp dan waar de papierfabrieken waren en bood een ruim uitzicht over een weiland, waarachter, tussen de bomen door, 'huize Eerbeek' schemerde, waar de Amsterdamse hoogleraar Weber, en zijn vrouw woonden. eerbeek was in die tijd een geliefd professorenverblijf".

 

Het is dit weiland en dit huis dat bekend is als een van de winterlandschappen van Jan Mankes

 

PROEFSCHRIFT EN PROMOTIE

Intussen is Anne ook weer begonnen met schrijven van haar proefschrift.

In de biografie schrijft ze hierover:

"Het was meer een willen voltooien van wat ik eenmaal begonnen was, dan een geïnspireerde arbeid. Daar kwam tegen de zomer nog iets bij, wat me met totaal andere gedachten vervulde dan met die aan een doctoraat: sinds juli wist ik een kindje te verwachten". Hun zoon Beint wordt geboren op 1 maart 1918.

 

In het najaar van 1918 is de promotie bij professor Groenewegen, de vroegere hoogleraar van het Remonstrantse Seminarie in Leiden. Hij is de opvolger van professor De Bussy.

In de biografie hierover het volgende: "Met hem was ik overeengekomen met de promotie te wachten tot verscheiden maanden nadat mijn kind zou zijn geboren. De eerste twee maanden van 1918 had ik dus niet veel anders te doen dan nog wat kleertjes te naaien en te breien en uit te zien naar de grote dag".

 

Het proefschift kreeg de titel mee: "Over historisch materialistische en sociaal democratische ethiek".

De memoires hierover: "Ik herinner me dat professor Groeneweg opponeerde tegen een van mijn stellingen, die ik samen met mijn man had opgesteld, waarin ik het een teken van zwakheid van het vrijzinnig Protestantisme noemde, dat het geen kunst van betekenis had voortgebracht".

 

ZIEKTE VAN JAN

De ziekte krijgt Jan Mankes steeds meer in zijn macht. Jan gaat om te herstellen nog een tijdje naar een sanatorium in Nunspeet, maar op 23 april 1920 overlijdt hij thuis in Eerbeek op de leeftijd van 30 jaar.

 

In haar memoires wijdt ze hieraan enkele passages:

"....kort daarna moest Jan weer gaan liggen en van dat ziekbed is hij niet meer opgestaan"....ruim anderhalf jaar heeft Jan moeten liggen, voordat de zachte dood hem de ogen sloot....zonder doodsstrijd is hij heegegaan.....de begrafenis is troostrijk geweest......"

 

 

still uit toneelstuk over Anne Zernike
familie Zernike met Anne en haar moeder

LEVEN EN WERKEN

 

 

 

Eerbeek Jan Mankes

Heeft u vragen en/of opmerkingen of heeft u aanvullingen en/of verbeteringen voor deze website: verstuur uw bericht aan info@annezernike.nl

Copyright © All Rights Reserved

©www.annezernike.nl